FOSİL YAKIT ENERJİ
Fosil yakıtlar, ölü bitki ve hayvanların kalıntılarından oluşan, başta kömür, akaryakıt veya doğal gaz olmak üzere hidrokarbonlardır. Bunlar bazen mineral yakıtlar olarak da bilinir.
FOSİL YAKIT ENERJİ NEDİR?
Fosil yakıt, yer kabuğundaki ısı ve basınca maruz kalarak ham petrole, kömüre, doğal gaza veya ağır yağlara dönüştürülen çürümüş bitki ve hayvanlardan oluşan, gömülü yanıcı jeolojik organik madde birikintileri için genel bir terimdir. yüz milyonlarca yıldır.
Fosil yakıtların insanlar tarafından yakılması, sera gazlarından biri olan ve radyasyon etkisine neden olan ve küresel ısınmaya katkıda bulunan karbondioksit emisyonunun en büyük kaynağıdır.
ÖNEM
Fosil yakıtlar büyük önem taşıyor çünkü yakılabiliyorlar (karbondioksit ve suya oksitlenebiliyorlar), birim kütle başına önemli miktarda enerji üretebiliyorlar. Kömürün yakıt olarak kullanılması, kayıtlı tarihten önceye dayanmaktadır. Metal cevherinin eritilmesi için fırınları çalıştırmak için kömür kullanıldı. Sızıntılardan elde edilen yarı katı hidrokarbonlar da eski zamanlarda yakılırdı, ancak bu malzemeler çoğunlukla su yalıtımı ve mumyalama için kullanılıyordu.
Petrolün ticari kullanımı 19. yüzyılda başladı ve büyük ölçüde kandillerde kullanılmak üzere hayvansal kaynaklardan elde edilen yağların (özellikle balina yağının) yerini almak üzere başladı. Bir zamanlar petrol üretiminin gereksiz bir yan ürünü olarak yakılan doğal gaz, artık çok değerli bir kaynak olarak değerlendiriliyor. Doğal gaz yatakları aynı zamanda helyum elementinin de ana kaynağıdır.
FOSİL YAKITLI TERMİK SANTRALLER İÇİN NELER YAPIYORUZ
Ayvaz, Doğalgaz gibi fosil yakıtların doğrudan yakılmasıyla elektrik üreten veya buhar enerjisiyle üretilen buhar gücünü kullanan kazanlar, buhar ve gaz türbinlerinin boru hattı sistemlerinde ısıl genleşme hareketlerini karşılamak için iç ve dış basınçlı kompansatörler üretmektedir. kömür veya petrol yakıyorum.
Ayvaz, sıcak hava hatları ve kanalları için hem dairesel hem de dikdörtgen kesitli yüksek kıvrımlı LENS genleşme derzleri ve kumaş genleşme derzleri üretmektedir. LENS tipi genleşme derzleri, arıza durumunda sistemi durdurmadan veya genleşme derzlerini sökmeden kolaylıkla tamir edilebilmeye uygun olmaları nedeniyle çok tercih edilmektedir. Kumaş bantlar ve destekler de özellikle toz kanalları için yerleştirildikleri yerde kolaylıkla ve hızlı bir şekilde değiştirilebilir.
Daha fazla miktardaki ısıl genleşmelerin eksenel genleşme derzleri ile telafi edilmesi ancak körüğün ondüle sayısının arttırılmasıyla mümkündür, ancak bu da kıvrılma riski olasılığını artırır. Ayvaz’ın dışarıdan basınçlı genleşme derzleri, yüksek eksenel hareket ihtiyaçlarına en uygun çözümü sunar. Bu tip genleşme derzi tarafından absorbe edilebilecek eksenel hareketin boyutunda herhangi bir sınır yoktur.